Tuinieren als hobby

wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Tuinieren en gezondheidsvoordelen

Tuinieren is een van de leukste manieren om bezig te zijn in de buitenlucht. Genieten van zelf gezaaide of gepote en gestaag groeiende plantjes, actief bezig zijn om je tuin helemaal naar je wensen in te richten, het is een dynamisch proces van creatie en groei dat voldoening schenkt.

Onderzoek heeft aangetoond dat buiten zijn in een groene omgeving op verschillende manieren bijdraagt aan de gezondheid en het geestelijk welzijn van mensen.

  • Actief zijn in de natuur vermindert stress en is dus een goede remedie tegen stres gerelateerde klachten als prikkelbaarheid, rusteloosheid en hartklachten. Bovendien stimuleert het de creativiteit, waarschijnlijk een van de redenen waarom de natuur altijd al een rijke inspiratiebron is geweest voor dichters en schrijvers.
  • De kans dat mensen duurzaam blijven bewegen, neemt toe in een groene omgeving. Dit voorkomt problemen als obesitas of een snel teruglopende mobiliteit bij ouderen.
  • Actief zijn in het groen stimuleert vaak de persoonlijke ontwikkeling en zingeving.

Tuinliefhebbers eten gezonder

Ook het voedingspatroon wordt vaak positief beïnvloed door tuiniersactiviteiten. Mensen die tuinieren, zeker als ze ook nog een eigen moes- of volkstuin hebben, eten meestal gezonder dan hun leeftijdsgenoten die weinig tijd in de tuin en buitenlucht doorbrengen. Tuinders eten gemiddeld bijvoorbeeld meer fruit en verse groenten. Daarnaast krijgen ze ook vooral voedsel binnen dat puur natuur is omdat het niet bespoten is met chemicaliën.